Facebook'un Bilinmeyen Özellikleri
Bazı sorunlarına-problemlerine rağmen Facebook, günümüzün en büyük dijital topluluğur. Gençlerin çoğu Snapchat ve Instagram’ı tercih etmesine rağmen Zuckerberg’in sosyal ağı, sanal dünyanın hala en büyük ve en önemli oyuncusu konumunda.
2017 yılının ilk çeyreğinde Cambridge Analytica ile kişisel verilerin paylaşımından dolayı patlak veren gizlilik skandalı nedeni ile 2018’in ilk yarısında Facebook, 11.97 milyar $ değer kaybetmişti.
Patlak veren gizlilik skandalı ve Facebook’un mobil uygulamaları ile birlikte evrildiği (yeni) iş modeli rotasına rağmen http://www.facebook.com/ hala en çok takip edilen platform.
Facebook, dünyanın en kompleks ve çok yönlü web siteleri ile, en yetenekli (yazılım) mühendislerini mıktanıs gibi çeken bir saygın bir şirket imajını hala sürdürüyor. Ayrıca kullanıcılarına sunduğu, özelleştirilebilir ve modüler birçok uygulaması mevcut.
Kısaca, http://www.facebook.com/ ile bilmediğiniz birçok şeyi, birkaç mouse tuşlaması ile yapabilirsiniz. Hatta geçmiş dönemlerde olan ve Facebook’un dahi varolduğunu bilmiyor olabileceği bazı özelliklerin olduğunu göreceksiniz. Şimdi, sadece ileri düzey Facebook kullanıcılarını bildiği bu gizli özelliklere bir göz atalım:
Varolduğunu Hiç Bilmediğiniz Gizli Mesaj Kutusu
Bu mesajları görmek için,Facebook sayfanızda ‘mesajlar’ simgesine tıklayın. Açılan pencerede varsayılan olarak ‘Yakındakiler (Recents)’ sekmesindeki (arkadaşlarınızdan gelen) mesajları göreceksiniz. Bu sekmenin hemen yanındaki ‘Mesaj İstekleri (Message Requests)’ sekmesine tıklayın. Bu sekmenin altında ‘Filtrelenen istekleri gör (See filtered requests)’ linki varsa, buna da tıkladığınızda, gizli mesaj kutunuzdaki okunmamış tüm mesajlar listelenecek.
Hesabınıza Kimin Giriş Yapmaya Çalıştığını Görüntüleme
Hesabınıza, izniniz olmadan kimin giriş yaptığını öğrenmek ister misiniz? Öncelikle, ‘Ayarlar (Settings)’ sayfasına gidin. Bu sayfada ‘Güvenlik ve Giriş’ klasörünün altında, ‘Nereden Giriş Yaptın (Where You’re Logged In’ menüsünü göreceksiniz. Bu menü altında, bilgisayardan veya mobil cihazlardan yapılan tüm aktif girişleri görebilirsiniz. Şüpheli bir giriş görürseniz, ‘⋮’ ⟶ ‘Çıkış’ (Log out) (veya ‘Tüm Oturumlardan Çıkış Yap’ (Log out All Sessions)) menüsünden, açık olan (tüm) oturumları kapatabilirsiniz.
Gönderileri (Paylaşımları) Daha Sonra Bakmak için Kaydetme
Facebook’ta bir arkadaşınızın paylaştığı gönderiyi okumak istediğiniz fakat bunun için hiç vaktinizin olmadığı bir an oldu mu? Bu durumda, ya bu gönderiyi okumak için vakit ayıracaksınız veya daha sonra okumak üzere erteleyeceksiniz ve belki de paylaşılan onca gönderi arasında kaybolacak ve siz de unutacaksınız. Hepimiz aynı durumu yaşamışızdır. Bu gibi durumlar, tam olarak Facebook’un ‘Sonrası için Kaydet (Save For Later)’ özelliğini/fonksiyonunu kullanabileceğiniz durumlar.
Daha sonra bakmak istediğiniz gönderinin sağ üst kısmındaki üç nokta (…) simgesine tıklayın. Açılan menü listesinde ‘Gönderiyi/Linki/Videoyu Kaydet’ menüsüne tıklayın. Aynı menüleri takip ederek, aynı işlemi Facebook mobil uygulamasında da yapabilirsiniz. Bu işlem, paylaşım linkini ‘Kaydedilen (Saved)’ klasörüne gönderecek. ‘Kaydedilen klasör nerede peki?’ diye sorabilirsiniz. Güzel bir soru! Gerçekte, ilk defa birşey kaydedene kadar bu klasörü görmeyeceksiniz. İlk kayıttan sonra, sol tarafta beliren ‘Favoriler (Favorites)’ çubuğu altında kırmızı renkli kurdele şeklinde ‘Kaydedilen (Saved)’ klasörü çıkacak. Bu klasöre tıklayarak, kaydettiğiniz favori gönderileri, hikayeleri görebilirsiniz. ‘Saved Posts (Kaydedilen Gönderiler)’ klasörü, kaydettiğiniz gönderiyi paylaşan kişi, paylaştığı gönderiyi silmediği sürece kaybolmaz.
Facebook Hesabınızın Bir Kopyasını İndirme
Hesabınıza Ekstra Güvenlik Ekleme
Reklam Tercihlerinizi Düzenleme
Facebook’ta ünlü tüzel ve gerçek kişileri takip ettiğinizde, (belki) hiç alakası olmayan konular ve alanlarla ilgili reklam gönderileri almaya başlayabilirsiniz. Facebook, çalışma ve işleyiş prensibi gereği, dünya çapındaki pazarlamacılara, kullanıcılarının ilgi alanları ve takip ettiği ünlü kişilikleri esas alarak istatistiksel bilgiler sunar. Ve ayrıca bu istatistiksel veriler bağlamında, size ilgi duyabileceğiniz farklı alanlar ve konularla ilgili reklam gösterir.
Fakat siz, sunulan bu reklamların bir daha gösterilmemesini sağlayabilirsiniz. Bunun için Facebook sayfanızda sırasıyla ‘Ayarlar (Settings)’ ⟶ ‘Reklamlar (Ads)’ ⟶ ‘İlgi Alanlarınız (Your Interests)’ menülerine tıklayın. Gelen sayfada herhangi bir ilgi alanının sağ üst köşesindeki ‘X’ tıklayarak, o ilgi alanını silebilirsiniz. ‘Etkileşimde olduğun reklam verenler (Advertisers you’ve interacted with)’ sekmesinde, reklamlarını tıkladığınız ve bilgilerinizin paylaşıldığını reklam verenleri bulabilir ve ilgilenmediğiniz reklam verenleri silebilirsiniz. Aynı şekilde diğer sekmelerden de, ziyaret ettiğiniz web sayfaları veya kullandığınız uygulamalar üzerinden gönderilen reklamları ve reklam verenleri
Otomatik Video Oynatma Özelliğini Kapatma
360° Çekim Resimleri ve Videoları Yükleme
Facebook sayfanızdaki (haber) akışlar(ın)da bazen sürükleyici 360° çekim fotoğraflar (ve hatta videolar) görmüşsünüzdür. Bilgisayardan tarayıcı ile Facebook hesaplarına giriş yapanlar, mouse’u kullanarak bu fotoğraflardaki veya videolardaki 360° çekim görüntüyü görebilir, izleyebilir. Mobil cihazda ise kullanıcılar kendi eksenleri etrafında dönerek, 360° çekim görüntüyü görebilirler, izleyebilirler. 360° çekim video ve resim yüklemek sadece uzmanlara has bir durum değil; siz de kendi 360° çekim resimlerinizi ve videolarınızı yükleyebilirsiniz. Akıllı telefonunuzu kullanarak 360° çekim bir manzara resmi çekebilir ve Facebook’a yükleyerek arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
360° çekim videolar çekmek oldukça komplike bir işlemdir; yüksek ve son teknoloji menşeili donanım gerektirir.
Çerçeve Resmi Oluşturma (Resim Düzenleme)
Kamera Efektleri (Camera Effects)’, 3. parti geliştiricilere, Snapchat-vari fotoğraf/video efektleri oluşturmak için olanak sağlar. Siz de kendi fotoğraf efektlerinizi oluşturmak için, soldaki menü listesinde (mobil uygulamada ≡ menü simgesi) bulunan ‘Çerçeve Oluştur (Create a Frame)’ menüsüne tıklayarak, açılan sayfada fotoğraflarınıza efekt katabilirsiniz.
Yerel Yönetimler Sayfası
Dürüst olmak gerekirse, Facebook’un yerel yönetimler sayfasına bakana kadar, bulunduğum bölgenin yerel yönetim sorumlusunun kim olduğunu bilmiyordum. Neyse ki, Facebook bana kim olduğunu söyledi! Facebook Yerel Yönetimler sayfasında, ikamet ettiğiniz bölgenin (il-ilçe) yerel yönetim sorumlularının ve politikacların kim olduğunu ve bunlara ait takip edebileceğiniz sayfaları ve irtibat bilgilerini bulabilirsiniz. Seçmen olarak yorumlarınızı iletebileceğiniz bir bölüm de var. Ayrıca, bulunduğunuz bölgede yapılacak seçimleri size hatırlacak ‘seçim hatırlatıcı’ özelliğini bu sayfada aktif ederek kullanabilirsiniz.
Doğum Günü Bildirimlerini Kapatma
Arkadaşlarınızın Facebook Geçmişinin İzini Sürme
Bir arkadaşınız, başka birinin Facebook (profil) sayfasını sizinle mi paylaştı? Her iksinin arkadaşlık geçmişine bakabilirsiniz. Tarayıcının adres satırına www.facebook.com/[isim][soyisim] (arkadaşınızın ismi ve soyismi) ?and= devamına ise ikinci kişinin ismi soysmini yazıp, Enter’a basın. Örneğin, Texas senatörü Ted Cruz ile, Netflix talk show yapımcısı David Letterman’ın Facebook arkadaşlıklarını görmek için adres satırına www.facebook.com/DavidLetterman?and=TedCruz yazdıktan sonra Enter’a basın.
Facebook’taki birisi olan ile Facebook geçmişinizi görüntülemek için, Facebook kullanıcısının sayfasını açın. ‘Mesaj’ menüsünün yanındaki (…) simgesine tıklayın. Açılan menü listesinde ‘Arkadaşlığı Gör (See Frendship)’ menüsüne tıklayın. Bu işlem size www.facebook.com/friendship/[name]/[name]/?show_checkins=0 şeklinde bir URL verecek. Bu link ile, her ikinizin gizlilik ayarlarınız kapsamında, görülebilecek bilgileri görebileceksiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
...:::Mohtinin Yeri:::...